Monday, July 18, 2022

Estcon 2022 ja minu neljas Stalker



                                                  

Alustuseks:


Ulmekirjandusauhinnad, ehk Stalkerid siis jagatud ja Estconist saanud juba justkui kauge ähmane unenägu. Ulmekirjandushuviliste kokkutulek, elik Estcon, toimus siis sel aastal 25-t korda. Mulle oli see järjekorras 11-s.

Ja nagu tavaliselt, elasin üle reedeöise kräu, laubase päeva ja pühabase pohmaporno. Kohtusin uute, vanade ja väga vanade tuttavatega, saunatasin, magasin keskmiselt kolm ja pool tervisetundi ööpäevas ja tarbisin mõõdutundetult alkohoolseid jooke. Alkolemb olen, noh.



Stalker



Stalkerite jagamisel läks ootamatult hästi. Väga tugevas konkurentsis õnnestus mul skoorida "Parim eesti lühiromaan või jututustus" kategoorias, ehk rabada endale esikoht "Kaarnalaulu"(kirj. Fantaasia) nimelises kogumikus peituva lühiromaaniga "Aekadioni hukk".



Parima lühijutu kat-is tõusin "Aekadioni pärandiga" teisele kohale ja kaotasin ühe punktiga Eesti ulme vanameistrile, Veiko Belialsile (Kogumik: Surnud mehe käsi. Lugu siis "Häilitud puu" ja Kirj. Lummur.)  ning "Kaarnalaulu" kolmas lugu, "Aekadioni viimane vereliin" tõusis meeldiva üllatusena  viiendale kohale. Tore.


Parima kogumiku kategoorias tõusis "Kaarnalaul" neljandale kohale, jäädes alla esikohale  tõusnud Veiko Belialsile ("Surnud mehe käsi"), Neil Gaimanile ("Suits ja peeglid"), ja Rait Piirile ("Hinged mõõgateral"). Aga, kuna konkurents oli kõva, pole põhjust ka neljanda koha pärast nutta.

Lisaks, lõpuks ometi naeratas hääletajaskond ka Meelis Kraftile, kes sai "Veealustega," (Kirj. Sooroheline) oma esimese Stalkeri kategoorias "Parim Eesti autori romaan" ja seda igati ärateenitult, loetagu!





Ülejäänud stalkerid


Parim tõlkeromaan: Andy Weir "Ave Maria" (Kirj. Tänapäev, tõlkinud Tiina Randus)

Parim tõlkelühiromaan või jutustus: Neil Gaiman "Mõrvamüsteeriumid." (Kirj. Fantaasia, tõlkinud Triin Loide)

Parim tõlkelühijutt. Isaac Asimov "Küülikut püüdes" (Fantaasia, tõlk.  Martin Kirotar)



Tänusõnad

Peamised tänusõnad lähevad kirjastusele "Fantaasia" raamatu avaldamise ja Kati Metsaotsale "Kaarnalaulu" toimetamise eest. Kati Metsaots toimetas muuseas ka Meelis Krafti "Veealuseid," nii et ehkki toimetajatele Stalkereid ei jagata, on tal nüüd kaks mõttelist Stalkerit. :)

Ülejäänud tänusõnad lähevad Liisa Berezkinile (illustratsioonid) ja Meelis Krošetskinile (esikaanepilt) "Kaarnalaulu" visuaalse poole kirgastamise eest, hääletajatele nende häälte eest ja hõumidele, nende igakülgse supporti eest.
Tänud!




Mis edasi:


Hetkel ootab Kulka rahastust minu järgmine lühiromaan nimega "Täheraua saaga," mille näol on tegemist  kurja ja äärmiselt põhjamaise fantaasialooga. Ilmuma peaks see Raul Sulbi koordineeritud sarjas "Orpheuse raamatukogu", kirjastuses "Fantaasia." Nii et kui Kultuurkapital peaks naeratama, siis võib juba sel aastal järgmist raamatut oodata. Pöidlad pihku!



Muu: 


Kaarnalaulu esimene lugu "Aekadioni pärand" on kuulatav ka kuuldemänguna Tumedates Tundides, ehk SIIN ja seda siis Aikky ja Priit Öövli suurepärases esituses. Raamatut ennast saab osta kas kõigist hästivarustatud raamatupoodidest või kirjastus "Fantaasia" kodulehelt, mis asub SIIN





Autorid toimetajaga. :)



Taustaks mängib:


No comments:

Post a Comment