Thursday, July 18, 2013

Kirjandusosakond: "Kontroll", ehk päästke Jossif!


Stalini pealtnäha veatult toimivas masinavärgis ilmneb "tõrge" ning mõneks ajaks maandub Jossif Vissarjonovitši jalgealune noore, kuid erikoolitusega langevarjuriplika, Nastja Streletskaja õlgadele. 


Kümmekond tundi peale raamatu Goodreadsis hindamist tundus, et antud 4/5 oli ehk liiga vähe...
Tõsiselt, kuna ma veel 12 tundi hiljem mõtlesin loetu peale, siis oli ilmselgelt tegemist parema raamatuga, kui kohe peale tagakaane kinni lajatamist tundus.

Siinkohal tuleb mul täpsustada, et ehkki autor jagab teemat, oli romaani põhiväärtuseks siiski see, et lugedes tundus nagu oleks 2/3 raamatust olnud puhtalt minule kirjutatud. Ehk siis tasub arvestada, et vähe teistsuguse käekirjamaitsega inimese jaoks ei pruugi "Kontroll" sugugi sellist elamust pakkuda.

Nüüd, ca kaks nädalat hiljem, tundub jällegi, et Goodreadsi kirjutatust jääb väheks.
Nagu ikka, ehk emotsioonid on maha käinud, mõnedki asjad rohkem läbi mõeldud, mõned unustatud ning seega...


Peamiseks miinuseks pean, et erinevalt raamatu külge naelutanud algusest ja hoogsast lennust kuni eelviimaste lehtedeni, tõmbas lõpplahendus mul suu viltu.

Isiklikult ootasin, et mängulauale virutatakse nii Gutalini kui Kotka toimikud ning toimub kiire ja konkreetne lõppmäng nende kasutusvõimluste pärast, ent see selleks.
Lihtsalt öeldes ei virise ma sellepärast, et kõik nii ei lõppenud nagu minu arust oleks võinud, vaid sellepärast, et lugejal tuleks valmistada ennast milleksi...üsna tobedaks. Eelnevaga võrreldes.


Vb, et polekski see sissejuhatavaid lehekülgi jätkav lõpp nii vastukarva olnud, aga...
Mõned leheküljed varem olin ma juba jõudnud tigetseda ja seinal rippuvast püssist jampsida selgituse üle, et miks G-tähega toimik NKVD'le nii oluline oli ja...

Mõlemad asjaolud andsidki kokkuliidetuna paraja poslamosla, mille puhul ma ei suutnud enam piisavalt fantaasialendu rakendada, et seda kõike nii  usutavaks, kui ka vastuvõetavaks muuta.

Aga - Connil lõpplahenduse banaalsuse üle kurtes ja pisaratega Jüriku õlga niisutades lohutas too, et vb elas Suvorov nii enda nõukogudeviha välja.... 

Iseenesest võib tal õigus olla, sest anti-sovjetina tuntud autoril võis Stalini päästeoperatsioonist kirjutamine tõesti kopsu üle maksa ajada.
Et sitta  - näitame kui mõistlik see punatimukate kari oli ja näiteks toome, et kui palju nad väärtustasid truualamlikkust inimese vaimsete ja füüsiliste võimete üle...
Või oligi raamatut kirjutades tema eesmärgiks kogu Nõukogude Venemaa julgeolekumasina naeruvääristamine poole leheküjega...
Mulle isiklikult meeldib kops-üle-maksa versioon rohkem, sest see-et totaalse kontrollsüsteem puhul on alluvus/alistuvus prioriteet number 1 ja kõik muu tuleb peale juppi tühja maad, pole just nahkmantlis punaterrori suurim eripära....


Positiivsest poolest niipalju, et kuna minu jaoks on karakterid üks nn. kolmest betoonvaalast (lugu,  karakterid + sisemono-/dialoogid, käekiri), siis toon plusside hulgast esile, et ilukirjandusalal mitte just kuigi kogenud autoril õnnestus ühe või kahe lausega aktivistist punavõitleja lugejale mõistetavaks ja arusaadavaks teha. 
 Et polegi taibukas, kuid truualamlik ja kohati naiivne kangelasloom, vaid lihtsalt...leidis endale õigustuse ja ripub selle küljes, kuna kontrollsüsteemi kaitsva varju all elades  - või veel enam -   pisidetailina selles samas kontrollmehhanismis olles, pole tal ju muud valikut.
Toimiv pisidetail, mis muutis tegelase inimlikust vaatenurgast mõistetavaks ja....paigutas ta ülejäänud säärikukandjatest kaugemale


Kokkuvõtteks, et "Kontrolli" näol pole küll tegemist poliit-põnevike tipuga - seda kindlasti mitte - aga, sellegi poolest on see enam, kui lihtsalt "loetav"

.
Lisaks läheb Viktor Suvorovi "Kontroll"  kindlasti ajalukku, kui parimat sääriku ja sallikirjeldust sisaldav romaan ning muus osa jääb tulemus kõikuma "rahuldava," kuni "väga hea" raamidesse.



Ps. Raamatu esikaas ei valeta -  raamatu tegevusliin hüppab viivuks ka vedurisse ning mingit allahindlust ei tehta... ;) 



Lisa:
Kontroll" on esimene osa "Tulilinnu triloogiast"*, millele järgneb  "Valik" ning kolmas raamat, ehk "Kontrolli" eellugu on maakeeles ilmunud "Maoõgija" nime all.


Lisaks pritsin veel  sappi ja mainin ära, et veel mõni nädal tagasi polnud mitte kusagil (Ei eesti keelses veebiruumis, ega ka mitte "Kontrolli" ja/või "Valik" kaanel) mainitud seda, et tegemist on ühe osaga triloogiast. Maoõgija kaane kohta andmed puuduvad.
Lihtsalt puhtkogemata õnnestus mul see Goodreadsis "Valik" kokku viia  ning "Maoõgija" tuvastamine läks korda tänu sellele, et ma leidsin kuskilt mingi muuteemalise lehekülje, kus sõna "Zmeeed" oli tõlgitud " Snake-Eateriks."


Mujal:

Goodreads:

Kontroll 
Жар-птица

Виктор Суворов

Viktor Suvorov/Eng

VIKI:
V
iktor Suvorov

No comments:

Post a Comment