Thursday, August 13, 2020

Kirjandusosakond: Manfred Kalmsten "Raske vihm"


Kaanepildi autor on Meelis Krošetskin



Värk...



..Ehk häbitu promo. Olen siis jõudnud nii kaugele, et  nüüdseks on ilmunud mu esimene täiesti oma raamat, milleks siis jutukogu koondpealkirjaga "Raske Vihm".
Avaldajaks siis Kirjastus Fantaasia ja sarjaks Fantaasia ja Täheveski koostöös ilmuv sari "Sündmuste horisont." Toetajaks Eesti Kultuurkapital.


Kes ma olen?

Olen Manfred Kalmsten, üsna boheemlaslik tüüp ja suhteliselt igav inimene, kellest pole väga palju rääkida. Kunagi sai MNC Brozi nimel all blogitud, mängublogitud ja filmiblogitud, aga mingil hetkel sai sellest tüütuks kohustuseks muutunud tegevusest siiralt kõrini. Kuna aga kirjutamispisik ja edevus olid veres ja armastus ulme vastu samuti, siis avastasin end mingil hetkel ulmekirjanduse kapsaaiast.
Seonduvalt siis kirjutangi ulmet ja teen seda paljude arust üsna hästi, ehkki on ka inimesi, kes on vastupidisel arvamusel. Ma ise olen ka veendunud, et olen võimeline veel paremaks. Nimetangi end lootustandvaks kirjandusklassikuks. Ha-ha.

Kirjutama hakkasin juba päris varakult, aga õnneks jõudsin ma avaldamiseni alles siis kui tekkisid "Ulmejutulabor" ja ulmeajakiri "Reaktor". Nendest esimene küll kärvas nagu juba algstaadiumis arvata oli, aga see-eest puhkes teine rohkem õide, kui keegi kunagi arvata oleks osanud.
Igal juhul jäi nende puudumise tõttu ära terve hüpoteetilise suurusega hunnik üsna piinlikke katsetusi. Muidugi, varasemad katsetused jäid avaldamata osalt ka tänu sellele, et väga harva õnnestus mul midagi lõpuni või enam-vähemgi lõpuni kirjutada. Juba selle sama blogi draftide hulgas leidub rohkem kui kümne aasta vanuseid poolikuid jutte, alustatud romaane või lihtsalt ilukirjandusliku vormi poole küünitavaid postitusi. Võibki öelda, et "Reaktori" tulek oli see faktor, mis minu, kui ulmekirjaniku sünniloole korraliku nurgakivi pani.

Aga olgu, kui kedagi mu isik veel rohkem huvitab, siis siin (LINK) on minu antud intervjuu Triin Loidele ja siin (LINK) on minu "Reaktori" ulmestaari mini-intervjuu. Kel aega ja jaksu rohkem võib vaadata ka Youtube-is leiduvat autoritundi Estconil, kus minuga vestleb Joel Metsavana Jans (LINK).






Kogumik...


...Koondab endas peamiselt lugusid, mis on ilmunud erinevates "Reaktorites" ja "Täheaegades" aastatel 2012- 2019. Tuntuimateks nende seast on seitsmeteistkümnendas " Täheajas" avaldatud ja ulmekirjandusauhinna Stalkeri võitnud "Raske vihm". Aga esindatud on loomulikult ka minu üle ootuste hästi vastu võetud trükidebüüt "Põgeneda Rottidelinnast" ja 2019 aasta ulmejutuvõistlusel kaheksandale kohale tulnud ning parima lühijutu kategoorias Stalkeri võitnud "Lumemarjaveri".
Kokku on jutukogus lugusid üksteist, nendest neli siis seniavaldamata lood.

Ehk siis on nii nimetatud üksteist lugu need, millega olen enamvähem 100% rahul, ehkki kääride alla jäi kirjastaja tugeva vastuseisu tõttu muu hulgas ka mu pornograafiline ulmejutt "Ei inimene ega mutant" (Reaktori link), mida pean ise väga tugevaks looks ning mis oleks minu arust paberit väärinud. Samuti jäid kõrvale paar "Reaktoris" ilmunud algusaegade juttu, milledest näiteks, "Tšombiholokaust", oli lihtsalt kamraad Ovele pühendatud ja kiirkorras kirjutatud lugu ning esimesse "Erektorisse" rohkem katsetamiseks kirjutatud poeetiline laast "Igavese talve piiril" (Reaktori link), mis kogus küll vägagi positiivset tagasisidet  Jüri Kallaselt (link) ja Tõnis Andreas Hallastelt (Link), aga mis mulle endale nii südamelähedane polnud.
Mõnda lugu, näiteks "Põgeneda rottidelinnast", olen ma peale avaldamist ka tiba muutnud. Mulle küll üldiselt ei meeldi juba valmis lugude muutmine, aga kuna paaris algusaegade loos olid mõned jõledad algajavead ja mainitud Rottidelinnas tugev loogikaviga, siis sai need eemaldatud. Loodetavasti andestatakse mulle see kirjutamata reeglite range rikkumine.

Minu väikeste käekestega Paintis tehtud esikaanevisand, mille Meelis Krošetskin siis raamatu kaanepildiks raius.


Ja lõpetuseks..


 ...tänuavaldused. Juhuks, kui ma unustan järjekordselt paberil tänada, teen seda siin, sest fakt on see, et ilma paljude inimeste abita poleks see raamat lihtsalt horisondi kohale kerkinud. Olgu selleks abiks siis õigekirjastamine, mis mul endal just väga käpas pole, testlugemine, millest ei saa üle ega ümber või lihtsalt aeg-ajalt mõista andmine et saad hakkama küll. Seda viimast põle väga tihti vaja olnud, aga tunnistan ausalt, et on olnud momente.
Mainitud ja peamised tänusõnad lähevad siis Jaile, Keiti, Kääramehe, Ove, Rentsi, Eva, Andri, Triinu, Eva Liisa, Lille, Eva, Kilpkonna, Tarzi, Rauli ja Katzi aadressile.
Ja loomulikult olen tänulik ka kõigile neile, kes on minu kirjutatud lugudele arvustusi kirjutanud või lihtsalt mõnda lugu silmast silma kommenteerinud.

- Kalmsten. Side lõpp.






Lugude nimekiri koos seniavaldatud arvustuste linkidega:


Üldarvustused:

Reaktor (Kalver Tamm)

Pärdikute päevaraamat (Rents)

Lugemissoovituste blog (Tiina Sulg)

Reaktor (Elar Haljas)

Digital Nerdland (Kristjan-Jaak Rätsep)

Loterii
 (kolm)

Reaktor: "..ehk Geniaalsest kirjamehest sai harju keskmine kirjanik" ( Ene Kallas)

Mööda netti (Ingvar Sedman)

Sulepuru 

Algernon  (Marko Kivimäe)

Goodreads

Ulmekirjanduse baas


1. Raske vihm (Täheaeg 17, 2017)

Ulmekirjanduse baas

Loterii

Täheaeg 17, Päästa meid kurjast, ehk lõpetamata lood (Jakob Rosin)


2. Kuuekandjad (Ulmeajakiri Reaktor, 2018)

Ulmekirjanduse baas

Jürka karvustused (Jüri Ulmeguru Kallas)

Reaktori juttudest (Tõnis Andreas Hallaste)

Loterii


3. Lumemarjaveri (Täheaeg 18, 2019)

Ulmekirjanduse baas

Eesti ulme kui omaette tsivilisatsioon (Mudlumi lugemissoovitus)

Loterii

Ühe ulmelugeja isevärki avantüür. 2019. aasta jutuvõistluse arvustus (Veiko Belials)

Ulmejuttude võistluse koorekiht anno 2019 (Ander Skarp)


 4. Loheisand (Ulmeajakiri Reaktor, 2012)

Loterii

Ulmekirjanduse Baas


5. Vampiiriprobleem ja selle mõnetine lahendus 

Ulmekirjanduse baas

Loterii (kolm)

Loterii (Väga Väga Naine)

6. Valitsusaeg I - Kroonitants (Ulmeajakiri Reaktor. Pealkirjaga "Väljalaenatud valitsusaeg", 2012)

Ulmekirjanduse Baas

Loterii (Valitsusaeg I ja II)

7. Valitsusaeg II - Kuningaringlus 


Loterii (Valitsusaeg I ja II)

Ulmekirjanduse Baas

8. Põgeneda Rottidelinnast (Täheaeg 12, 2012)

Ulmekirjanduse baas

Loterii

Täheaeg 12: Musta Roosi Vennaskond (Kirjanduslik päevaraamat.  Oskar Helde)


9. Optimus, plekid paradiisil 

Loterii

Ulmekirjanduse Baas

10. Tundmatu surm (Ulmeajakiri Reaktor, 2018)

Jürka karvustused (Jüri Ulmeguru Kallas)

Reaktori juttudest (Tõnis Andreas Hallaste)

Loterii (kolm)

Loterii (VVN)

Ulmekirjanduse Baas

11. Murtud Süda

Loterii (Väga väga naine)
Loterii (kolm)


Poosetan koos Triinu Merese ja meie värskelt võidetud Stalkeriauhindadega. Minu oma siis "Raske vihma" eest, kategoorias "Parim Eesti autori lühiromaan või jutustus". 2018

(Pildistas Kilpkonn ehk Jaana Muna)




No comments:

Post a Comment